Tcha Limberger

Press

Concert Review – Kalotaszeg Trio – Kwadratuur

06.08.2010 – Tcha Limberger: een rustpunt op een druk Sfinks Mixed

BOECHOUT – Zondagmiddag trad Tcha Limberger, een blinde zigeuner-violist, op in de clubtent van het Sfinks festival. Waar op de andere podia luide en energieke performances plaats vonden, noodde dit optreden tot complete relaxatie en puur genot. Tcha unplugged.

Tcha Limberger stamt uit een zigeunerfamilie die reeds generaties goede muzikanten levert. Zijn vader en grootvader waren haast legendarisch. Zo speelde zijn vader Vivi in de bekende (Belgische) groep Waso die vooral jazz manouche-nummers speelden onder leiding van Koen de Cauter.

Zijn Vlaamse moeder zorgde ervoor dat hij zich als blinde zelfstandig kon voorthelpen door bijvoorbeeld zijn scholing, maar introduceerde hem ook in muziekvormen die niet altijd zo evident zijn in zigeunerfamilies.

Als klein kind reeds verzamelde Tcha exotische muziekinstrumenten en luisterde ook graag naar muziek uit de hele wereld. Vanaf zijn zesde begon hij (flamenco)gitaar te spelen, maar bij gebrek aan een goede leraar schakelde hij al gauw over op de manouche-jazz die zijn vader ook speelde. Het was in die periode dat hij klarinet leerde spelen.

Pas vanaf zijn zeventiende ontdekte hij de viool en ging al snel naar Boedapest, op zoek naar de oorsprong van de Magyar nota. Sindsdien blijft hij over en weer reizen om zijn stijl te vervolmaken en actief op te treden met plaatselijke muzikanten en zijn eigen groep.

WALTER VAN DEN EYNDE

Comments are closed.