Tcha Limberger

Events

Limberger, Clement, Csikos • Festival TUIN 2023

Info
  • Date: June 24, 2023
  • Time: 14:00
  • Location: Roeselare, Belgium
  • Venue: Limberger, Clement, Csikos • Festival TUIN 2023

TCHA LIMBERGER TRIO
“The all-round koning van de zigeunermuziek”
Sinds hij zijn eerste instrument oppakte, is de gitarist, componist, zanger en multi-instrumentalist Tcha Limberger een van de weinige muzikanten van wereldklasse die geaccepteerd en gerespecteerd zijn in een muziekstijl die cultureel niet de zijne is.
Zijn optredens ,op internationale podia, van zijn Transylvaanse Kalotaszeg Trio en Budapest Gypsy Orchestra, en zijn bijzondere benadering van het onderwijzen van bijna vergeten traditionele muziek, hebben hem tot een van de meest prominente en ‘belangrijke figuren in de volksmuziek van het Karpatenbekken’ gemaakt.
Hiervoor heeft hij wereldwijd ongeëvenaarde lof ontvangen van professionals en publiek. Critici die opmerkingen maakten over zijn prestaties, beweerden dat hij ‘volledig gemaakt is van muziek’, ‘de polymath-koning van de zigeunermuziek’, terwijl collega-muzikanten hem ‘het vijfde element’ noemen.
Limberger werd geboren in een gerenommeerde Belgische familie van Manouche-muzikanten. Hij groeide op in de wereld van de Gipsy-swingstijl van Django Reinhardt en werkte in de loop der jaren samen met veel toonaangevende artiesten.
Zijn veelzijdige muzikale smaak, interesses en passies werden vanaf zijn vroege jeugd gevormd bij zijn eerste soloconcerten, waarbij hij Flamenco zong terwijl hij zichzelf op gitaar begeleidde. En dit op slechts achtjarige leeftijd.
Hij heeft een voortdurende fascinatie en liefde voor traditionele muziek van over de hele wereld, en leidde lange tijd een band van Belgische muzikanten die muziek speelden uit Aimara en de Quechua-indianen van Bolivia.
Hij studeerde moderne klassieke compositie naast de Belgische componist Dick Vanderharst en maakte zijn debuut als componist voor een dansstuk van Les Ballets C de la B genaamd ‘Patchagonia’ geregisseerd door Lisi Estaras.
Tcha Limberger bestudeerde de muziek van Kalotaszeg met zijn mentor, de legendarische Neti Sandor, en de Magyar Nota-stijl van Boedapest met de gevierde meester Horvat Bela. Beide dragen bij aan zijn erkenning als zowel een uitzonderlijke als enthousiaste leraar die regelmatig masterclasses geeft en interactieve workshops leidt over zowel jazz als Centraal-Europese volksmuziek.
Tot nu toe hebben zijn optredens met het Budapest Orchestra hem echter de meeste bekendheid opgeleverd. Hij ontving van The Sunday Times de onderscheiding ‘The Polymath virtuoso Tcha Limberger is the king of Gypsy music!’
MET:
Tcha Limberger: multi-instrumentalist
Benjamin Clement: gitaar
Vilmos Csikos: contrabas
GRATIS TOEGANG