Tcha Limberger

Press

CD REVIEW – Budapest Gypsy Orchestra – New Folk Sounds

01.07.2016 Budapest Gypsy Orchestra – fekete ejszaka borulj a világra

Black night, please fall over the world
(lejazzetal records, Frémeaux & Associés, FA 8524)

‘Tcha Limberger kennen we als muzikale duizendpoot. Als zoon van Vivi Limberger en kleinzoon van Piotto Limberger zit het muzikale virus hem in de genen. De Piotto’s, het beroemde zigeunerensemble, is al aan de derde generatie toe. De blinde Tcha heeft al vele wegen bewandeld.
Als tiener was hij al gitaarvirtuoos. Hij speelde onder meer met Koen De Cauters groep Waso. Natuurlijk ook met diens tijdelijke groep Romani, waarop hij ook liederen zong. De lijst van groepen waarbij Tcha gespeeld heeft is lang. Gaandeweg werd de viool zijn geprefereerd instrument. Om de ‘Magyar Nóta’ onder de knie te krijgen trok hij naar Hongarije. Dit is een populaire Hongaarse muziek, ontstaan op het einde van de 18de eeuw, die edelen een meer verfijnde ontspanningsmuziek bezorgde dan de rurale volksmuziek. De Magyar Nóta heeft veel aan populariteit ingeboet, maar met zijn Budapest Gypsy Orchestra dat Tcha in 2009 oprichtte, geeft hij die muziek zowaar een nieuw leven.
De cd Black night, please fall over the world is de tweede cd van de groep. Die bestaat uit Tcha en zes andere muzikanten. Twee violen, een brácsa, een contrabas, een cimbalom, een klarinet en een cello vormen het klankdecor. Cellist Szegfü Károly is de laatste cellist die het Magyar Nóta repertoire kent. De cd bevat elf nummers, waaronder enkele ongewoon lange die tot negen en zelfs twaalf minuten duren.
Enkele keren is Tcha ook als zanger te horen. Hij leerde immers de Hongaarse taal omdat Kallai Zsolt, een van zijn vioolleraren, hem zegde dat hij die muziek pas echt goed zou spelen als hij ook de taal zou kunnen spreken. Het is helemaal geen simpele muziek, het zijn geen melodieën die meteen blijven hangen zoals veel muziek door zigeuners gespeeld. In zijn groep laat Tcha, die de eerste viool speelt, alle instrumenten duidelijk aan bod komen. Er worden drie nummers gespeeld waarin de klarinet, de cimbalom en de cello als belangrijkste instrument te horen zijn. De cd was dit jaar in Engeland genomineerd voor de Songlines Music Awards, afdeling Europa.
De cd laat je negentig minuten lang, mooie maar ongewone Hongaarse muziek horen. En in het inlegboekje is in het Engels en het Frans een vrij lange tekst over Tcha Limberger te lezen.’

Dries Delrue – NEW FOLK SOUNDS

Comments are closed.